کالیبره کردن تلویزیون | چگونگی تنظیم تصویر تلویزیون

کالیبره چیست ؟

کالیبره کردن تلویزیون ؛ کالیبره یا تنظیم کردن تلویزیونتان برای افزایش دقت آن امری ضروری است. اگر کاربران اطلاعات درستی در مورد نحوه‌‌ ی تنظیم روشنایی، کنتراست، شدت رنگ و تیزی و ….تصویر نداشته باشند کالیبره کردن کاری مشکل و گیج کننده می شود. اگر تلویزیونتان به خوبی کالیبره نشود ویدیوها، تصاویر و بازی‌ها را با کیفیت اصلی خود نمی توان مشاهده کرد. بعضی از فروشندگان شدت رنگ و روشنایی تلویزیون‌ ها را تغییر می دهند به طوری که شخص تصور کند کیفیت آن ها فوق‌ العاده است و افراد این مدل را به نسبت تلویزیون هایی که تنظیمات پیش‌ فرض آن ها واقعی تر به نظر می رسد و کیفیتشان پایین‌ تر می باشد، ترجیح می دهند. در این مقاله می خواهیم نحوه ی کالیبره کردن تلویزیون بدون استفاده از نرم افزار یا هر وسیله ی دیگری را شرح دهیم.

کالیبره کردن تلویزیون

کالیبره کردن تلویزیون

کالیبره کردن تلویزیون؛ معمولا هزینه زیادی برای خرید تلویزیون های با کیفیت (FHD یا 4k) صرف می شود، بنابراین انتظارات از آن ها بالاست. با وجود پیشرفت های زیاد، همچنان نیاز به تنظیم رنگ و روشنایی برای رسیدن به بهترین کیفیت احساس می شود. آیا با وجود ارتقای فنی تلویزیون ها، انجام چنین کاری ضروری است؟ با ما همراه ما باشید تا پاسخ این سوال را بیابید. کالیبره کردن تلویزیون عملی است که طی آن تصویر دریافتی تا جایی که امکان دارد به تصویر منبع یا ارسال کننده نزدیک می گردد. این فرایند به هیچ وجه پیچیده نیست اما به خاطر کالیبره بودن تلفن های هوشمند و لپتاپ ها به هنگام خرید، گمان می شود که این کار چندان ضرورتی ندارد. ممکن است این سوال پیش بیاید که چرا تلویزیون ها هنگام خرید کالیبره نیستند؟ این مسئله دو علت دارد که در ادامه آن ها را بررسی می نماییم. بیشتر کارخانه ها تنظیمات را به گونه ای انجام می دهند که بتواند فروش خوبی داشته باشد. این کار تلویزیون را برای مصرف کننده جذاب جلوه داده و وی را برای خرید آن ترغیب می نماید. تنظیمات اولیه معمولا تصویر بسیار روشن و اشباع شده را به نمایش می گذارند که تنها برای فروشگاه های صوتی تصویری مناسب به نظر می رسد. برخی تلویزیون ها حالتی به نام «دمو» یا «نمایشگاهی» دارند که برای همین هدف در نظر گرفته شده است. معمولا با انتخاب حالت «سینما» می توان به تصویر دلخواه دست یافت. این حالت بهترین انتخاب ممکن نیست، اما تصویری نزدیک به واقعیت را برای شما به ارمغان می آورد. روشن بودن حالت ذخیره انرژی می تواند نور صفحه را کاهش داده و دیگر ویژگی های مخفی آن را از کار بیاندازد. در تلویزیون های امروزی تمام تنظیمات پیشرفته مانند تاریکی خودکار (automatic dimming) و «کاهش نویز در تصاویر متحرک» (motion blur reduction) در حالت پیش فرض گنجانده شده و به همین دلیل آن ها در فروشگاه ها رویایی به نظر می رسند، اما هنگامی که محصول خریداری شده را در خانه روشن می کنید، متوجه خواهید شد که تصاویر چندان رضایت بخش نیست.

کالیبره کردن تلویزیون

چگونه تلویزیونمان را کالیبره کنیم ؟

کالیبره کردن تلویزیون ؛ در اینجا گزینه های زیادی برای کالیبره و یا ارتقا دادن تلویزیون شما وجود دارد. لطفا با دقت بخوانید تا خوب آن را درک کنید. اگر شما علاقه مند به یادگیری کالیبره کردن تصویر تلویزیون هستید ما در این نوشته قصد داریم نحوه ی کالیبره و تنظیمات ضروری را بر روی تلویزیون آموزش دهیم. ما برای هر کدام از تنظیمات یک مثال می آوریم تا شما بهتر مسئله را درک کنید و تنظیمات مناسب برای تلویزیون خود را پیدا کنید. همه ی مثال ها از پکیچ AVS HD 709 هستند که شما می توانید به طور کامل اینجا دانلود کنید و دستور العمل های ما را در زیر دنبال کنید.

نکته : ممکن است تغییر هر کدام از تنظیمات بر روی عملکرد سایرین تاثیر بگذارد، بنابراین بررسی دوباره این تنظیمات پس از القا می تواند فکر خوبی باشد. فقط مطمئن شوید همه چیز به خوبی کار کند.

کالیبره چیست

حالت تصویر یا Picture Mode

حالت پیش فرض آن فیلم باشد

کالیبره کردن تلویزیون ؛ اولین تنظیم مورد بحث حالت تصویر می باشد. این مهم ترین گزینه ای است که در کالیبره کردن تلویزیون تاثیر دارد. معمولا تلویزیون حالت های تصویر مختلفی دارند و هر کدام تنظیمات پیش فرض خود را دارند. حتی اگر شما حالت تصویر یا Picture Mode را بر روی حالت فیلم تنظیم کنید باز هم ممکن است متفاوت از یکدیگر رفتار کنند. برای کالیبره کردن درست تلویزیون، یکی از حالت های تصویر که نزدیک به تنظیمات پیش فرض خود تلویزیون است را انتخاب کنید. این کار را در هر کدام از مثال ها انجام دهید. در اغلب تنظیمات، حالت فیلم برای کالیبره کردن تلویزیون ایده ال است.

تنظیمات ویژه برای بازی

کالیبره کردن تلویزیون ؛ برای بازی کیفیت تصویر خوب بسیار مهم است و شما باید مطمئن شوید که تاخیر ورودی زیاد نباشد چون ممکن است جوابگو نباشد. اگر شما به بازی علاقه مند هستید و می خواهید Picture Mode را بر روی بازی قرار دهید شما باید به قسمت تنظیمات بروید و در آنجا حالت Game را انتخاب کنید(در برخی تلویزیون ها حالت pc را باید انتخاب کرد). پس از اعمال تنظیمات شما تصویر را مانند حالت فیلم یا استاندارد مشاهده خواهید کرد.

نور پس زمینه یا Backlight

کالیبره کردن تلویزیون ؛ Backlight میزان روشنای عکس را مشخص می کند. هر چقد تنظیمات بالاتر باشد روشنایی تصویر بیشتر است. کسانی که از تلویزیون ها در مکان روشن استفاده می کنند نیاز به روشنایی بیشتر صفحه تلویزیون دارند نسبت به کسانی که در محیط های تاریک از آن استفاده می کنند. اگر در محیط های روشن، روشنای صفحه نمایش زیاد نباشد، تصویر تلویزیون را شفاف نمی توان دید. سلیقه های شخصی هم در تنظیم درست نور پس زمینه نقش دارند. تنظیمات Backlight آن چنان نمی تواند در کیفیت نمایش عکس تاثیر چندانی داشته باشد. اگر Backlight (نور پس زمینه) را بیش از حد زیاد و کم کنیم می تواند کیفیت تصویر را خراب کند. بنابراین برای تنظیم نور پس زمینه قاعده ی خاصی وجود ندارد و شما خودتان هر چقدر دوست داشتید نور پس زمینه را بالا و پایین ببرید.

روشنایی یا Brightness

کالیبره کردن تلویزیون ؛ این پارامتر شدت روشنایی نقاط تاریک تصویر را مشخص می کند. اگر مقدار آن زیاد باشد، رنگ سیاه به خاکستری تبدیل می شود و رنگ سیاه را به طور کامل نخواهید دید و اگر روشنایی آن را خیلی کم کنید رنگ سیاه تلویزیون را له می کنید این بدان معناست که جزئیات را در تصاویر تاریک از دست خواهید داد. برای درک بیشتر این موضوع یک تصویر سیاه را انتخاب کنید و شدت روشنایی آن را کم و زیاد کنید. تقریبا تمام تلویزیون ها روشنایشان به طور پیش فرض روی حالت فیلم تنظیم شده و ما توصیه می کنیم در آن تغییرات کمی بدهید.

کالیبره کردن تلویزیون

کنتراست یا contrast

کالیبره کردن تلویزیون ؛ اولین چیزی که باید تنظیم کنید مبحث کنتراست است که عاملی است که بیشترین تاثیر را روی کیفیت تصویر می‎ گذارد. کنتراست را اگر بخواهیم به ساده ترین نحو ممکن تعریف کنیم باید بگوییم عبارت است از: نسبت روشنایی روشن‌ ترین نقطه‌ ی تصویر به تیره‌ ترین نقطه‌ ی آن. مقدار کنتراست در تلویزیون‌ ها و مانیتورها، تعیین‌ کننده‌ ی شدت روشنایی روشن‌ ترین بخش‌ های تصویر است. اما حالا چطور کنتراست تلویزیون خود را تنظیم کنیم؟ باید دقت کنید که اگر کنتراست را خیلی بیش از حد بالا ببرید، برخی جزئیات تصویر مخصوصا در نواحی روشن از بین می رود چرا که روشنایی نقاط مجاور به حدی زیاد می‌ شود که تفاوت روشن‌ ترین نقاط و نقاط مجاور به وسیله‌ ی چشم قابل تشخیص نمی ‎باشد. برای تنظیم هر یک از پارامترها باید یک یا چند تصویر مناسب پیدا کرد. در رابطه با کنتراست بهتر است تصویری انتخاب شود که دارای نقاط روشن در پس زمینه ی روشنی باشد. در نتیجه می توانیم ابرهای سفید آسمان را به عنوان نمونه در نظر بگیریم. کنتراست را از حالت معمولی یا حتی پایین به تدریج افزایش می‌ دهیم تا جایی که نقاط روشن تصویر جزئیات خود را از دست بدهند. در این حالت کنتراست کمی زیاد است، کمی به عقب بر‌می‌ گردیم و آن را کاهش می‌ دهیم تا جزئیات دوباره دیده شوند و این حالت را به عنوان بهترین حالت انتخاب می کنیم. کنتراست کالیبره با این کار می شود و به مرحله ی بعد می ‎رویم. البته قابل به ذکر است بهتر است روی چند تصویر مختلف این عمل تکرار شود تا بهترین نتیجه به دست آید. اما اکنون این سوال مطرح می شود که آیا نسبت کنتراست «Contrast Ratio» اعلام شده توسط تولید کنندگان واقعی است؟ پاسخ این سوال منفی است. با این وجود چه راهی وجود دارد که میزان واقعی این عدد را اندازه گیری کرد و تلویزیونی با کنتراست مطلوب خریداری نمود. بهترین راه برای تعیین کنتراست مقایسه ی تلویزیون با سایر مدل هاست. البته این روش نیز با مشکلات و معایبی همراه است، نور پردازی موجود در مغازه بر روی میزان روشنایی نمایشگر و محو و یا روشن تر شدن رنگ ها تاثیر خواهد گذاشت و رنگ ها را تحت تاثیر قرار خواهد داد. در این حالت نمایشگرهایی کیفیت رنگی مطلوب تر را ارائه می دهند که دارای محافظ و یا صفحه ی ضد بازتاب باشند. پس این روش نیز نمی تواند چندان کاربردی و مفید باشد و نتیجه ای واقعی را به شما نخواهد داد. با وجود اینکه اعداد درج شده بر روی کاتالوگ ها در مورد نسبت تصویر چندان واقعی نیست و تولید کنندگان عددی مطلوب را بر روی صفحه نمایش درج می کنند، تا حدی باید به این اعداد اعتماد کرد. البته سایت های مطرحی نیز تلویزیون ها را بررسی خواهند و اعدادی را برای اعلام نسبت کنتراست معرفی می کنند. البته اعداد اعلام شده در منابع مختلف، متفاوت است و در بسیاری موارد گیج کننده هستند. با این تفاسیر باید به بررسی ها اعتماد کرد و تلویزیونی با نسبت کنتراست مطلوب را انتخاب کرد. در این میان تلویزیون های LCD با نور پس زمینه ی LED که در واقع با نام تلویزیون LED نیز نام گذاری می شوند، نسبت کنتراست مطلوب تری دارند، زیرا می توان میزان روشنایی نمایشگر را در بخش های مختلف صفحه نمایش تنظیم کرد.

کالیبراسیون چیست؟

تیزی یا Sharpness

کالیبره کردن تلویزیون ؛ تیزی یا Sharpness مشخص کننده ی شدت تیزی لبه های تصویر است که اکثر دستگاه های جدید تمرکز خاصی بر روی این پارامتر دارند، چون اگر تیزی کم شود، تصویر مات و برخی جزئیات مثل چین صورت از بین می‌روند، اگر بیش از حد زیاد شود نیز در کنار لبه‌ های تصویر روشنایی غیر عادی دیده می‌شود. برای تنظیم این فاکتور هم می‎توان از همان چهره ی انسان استفاده کرد، ابتدا تیزی را کم می کنیم تا جزییات چهره از بین ببرد سپس مقدار آن را به تدریج زیاد کرده تا جزییات کم کم نمایان شود و این حالت مقدار بهینه ‎ی تیزی می‎ تواند باشد.

رنگ یا color

کالیبره کردن تلویزیون ؛ در این رابطه شدت رنگ را با تن رنگ یا به عبارت دیگر سردی و گرمی آن اشتباه نگیرید. تلویزیون ها به صورت پیش فرض معمولا از عدد 50 برای شدت رنگ استفاده می کنند. اگر این مقدار را کم کنیم، رنگ ها از بین رفته و قالب سیاه و سفید را برای رنگ ها داریم و اگر آن را از حد خاصی زیاد تر کنیم، رنگ طبیعی نارنجی و حتی قرمز می زند. تنظیم رنگ کار زیاد سختی نباید برای شما باشد، کافی است که یک تصویر مناسب را انتخاب که در این رابطه می تواند چهره ی یک انسان باشد. شدت رنگ را کم و زیاد کنید تا رنگ چهره ی فرد مورد نظر طبیعی به نظر آید.

آموزش کالیبره کردن تلویزیون

تن یا گرمی و سردی رنگ، Color Temprature یا Color Tone

کالیبره کردن تلویزیون ؛ منظور از تن رنگ، گرم یا سرد بودن آن است. به طور معمول از واژه های سرد Cool و گرم یا Warm برای مشخص کردن تن آبی یا قرمز تصویر استفاده می‌شود. وقتی تن تصویر آبی باشد، می‌توان هاله‌‌ ای از رنگ آبی را در تمام تصویر مشاهده کرد، وقتی تن رنگ قرمز باشد نیز هاله‌ ای قرمز رنگ در تصویر دیده می‌ شود. اما توجه کنید که تن رنگ سرد و یا گرم هر دو به نظر خوب می‌ رسند، در حالت پیش‌ فرض بیشتر تلویزیون‌ ها تن رنگ طبیعی یا استاندارد، Natural یا Standard دارند. برای تنظیم تن رنگ هم از می توانیم از تصویر چهره استفاده کنیم که در حالت عادی چیزی شبیه به نارنجی رنگ است. اگر تن رنگ سرد یا استاندارد را اعمال کردید و هاله‌ ی مایل به آبی در چهره دیدید، احتمالاً باید گزینه‌ ی سوم یعنی تن گرم را انتخاب کنید. توجه کنید که آبی بودن تصویر به خاطر بازتاب نور آبی رنگ محیط نباشد و یا قرمزی بیش از حد چهره به خاطر نور مایل به قرمزی که از محیط تابیده شده نباشد.

سایر تنظیمات

درجه حرارت رنگ

کالیبره کردن تلویزیون ؛ درجه حرارت رنگ گرم، تصویر را کمی زرد نشان می دهد و درجه حرارت رنگ سرد ،تصویر را کمی آبی نشان می دهد ما به شما توصیه می کنیم از رنگ گرم استفاده کنید چون این چیزی است که کالیبراتورهای حرفه ای از آن استفاده می کنند.(استاندارد آن 6500K می باشد) اما زیاد مهم نیست شما آن چیزی که خودتان دوست دارید تنظیم کنید.

FULL/LIMITED RGB

کالیبره کردن تلویزیون ؛ این گزینه برای تنظیم رنگ سیاه و سایه ی جزئیات تصویر به کار می رود. وقتی بر روی full تنظیم کنید جزئیات بیشتری را می توانید ببنید. البته زیاد مهم نیست که شما کدام حالت را انتخاب می کنید شما هر کدام را که دوست داشته باشید می توانید انتخاب کنید. البته این را در نظر داشته باشید وقتی یکی را انتخاب می کتید دیگری را نیز تغییر دهید. یعنی یا هر دو را FULL یا هر دو را LIMIT در نظر بگیرید چون در غیر این صورت ممکن است در رنگ سیاه عدم انطباق تصویر رخ دهد.

کنتراست دینامیک

کالیبره کردن تلویزیون ؛ کنتراست دینامیک متنی بر نرم افزار تقویت کننده کنتراست است. این کار در واقع افزایش کنتراست است. در واقع نمی توان به طور کامل گفت که کنتراست را افزایش می دهد بلکه آن به تصویر یک سایه ی تاریک و یک روشنی برجسته اضافه می کند. ما به شما توصیه می کنیم که این ویژگی را خاموش کنید چون ممکن است باندهای رنگی را به هم بزند. با کاهش کنتراست داینامیک از نویز تصویر کاسته می شود، Sharpness واقعی نمایان می شود و رنگ ها با وضوح بیشتری قابل مشاهده هستند. این ویژگی باید غیر فعال شود تا بتوانید به تصاویر واقعی دست یابید. البته به این نکته نیز توجه کنید که تصویر تلویزیون به سلیقه شما بستگی دارد و اگر از تصویری که با غیر فعال کردن Dynamic Contrast حاصل می شود، راضی نیستند آن را به حالت اولیه باز گردانید.

LOCAL DIMMING

کالیبره کردن تلویزیون ؛ با تغییر Local dimming میزان درخشش نور پس زمینه را با تصویر تطابق می دهیم. در بسیاری از تلویزیون ها این گزینه ی با ارزش وجود ندارد آن ها اغلب تصویر صفحه نمایششان یا کم رنگ است و یا نور آن آنقدر کم است که قابل توجه نیست. اگر تلویزیون شما این امکان را دارد این گزینه را مطابق با نظر خود تغییر دهید.

سرعت حرکت

ویژگی motion interpolation نرخ فریم بندی ویدیو را بالا می برد، تصاویر را صاف می کند و افکت soap opera را به تصویر اضافه می کند. این ویژگی زیاد مهم نیست شما اگر می خواهید آن را فعال کنید در غیر اینصورت آن را غیر فعال کنید. توجه داشته باشید اگر این ویژگی فعال باشد تاخیر ورودی تلویزیون زیاد می شود و این برای بازی خوب نیست.

ویژگی های کالیبره کردن تلویزیون

حذف یا کاهش نویز

فیلم های کیفیت پایین (کابل، دی وی دی و سایر رسانه های کیفیت پایین) به خاطر فشرده سازی کیفیتشان را از دست می دهند و نقطه هایی در فیلم به وجود میاد که به آن نویز می گویند. بعضی از تلویزیون ها امکان حذف یا کاهش نویز ها را دارند و این برای فیلم های با کیفیت پایین بسیار مناسب است. اما در فیلم های کیفیت بالا از جمله Blu-ray و بازی ها این گزینه پیشنهاد نمی شود چون کیفیت فیلم را از بین می برند. متاسفانه بسیار سخت می توان تفاوت ها را احساس کنید.

[review]

2 دیدگاه در “کالیبره کردن تلویزیون | چگونگی تنظیم تصویر تلویزیون

  1. ناشناس گفت:

    امتیاز بینندگان:5 ستاره

  2. ناشناس گفت:

    امتیاز بینندگان:3 ستاره

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سبد خرید
ورود

هنوز حساب کاربری ندارید؟

خانه
منو