قبلا در این وبلاگ و در رابطه با کولر های گازی ، شما را با کمپرسورهای اینورتر و کاربرد آن ها در این کولر ها آشنا نموده ایم. لیکن کاربرد این قطعات تنها به کولر های گازی ختم نشده و چند سالی است که شاهد راه یابی آن ها به دیگر لوازم برودتی همچون یخچال هستیم. حال سوال این است که این قطعات چه هستند ؟ و اصلا چرا در یخچال ها استفاده می شوند ؟ تفاوت آن ها با کمپرسور های معمولی چیست ؟ و چه مزایایی را برای این یخچال های دارند ؟
در ادامه این مطلب از وبلاگ خبری – آموزشی فروشگاه میهن کالا ، قصد داریم که نگاهی دقیقتر به این تکنولوژی و کم و کیف آن بی اندازیم. تا شما دید بهتری نسبت به این ویژگی داشته باشید و در هنگام خرید یخچال بهتر عمل نمایید.
چرا کمپرسورهای اینورتر در یخچال ها استفاده می شوند ؟
کمپرسورهای معمولی به علت اتلاف انرژی زیاد ، مصرف برق بالایی دارند و همچنین بسیار پر سر و صدا می باشند. از این رو تولید کنندگان به این فکر افتادند که از تکنولوژی جدیدی با هدف بالا بردن کیفیت و پایین آوردن مصرف یخچال فریزرهای تولیدی خود ، بهره بگیرند. کمپرسور اینورتر دیجیتال (Digital Inverter Compressor) یکی از جدیدترین تکنولوژیهای این حوزه است که نه تنها باعث کاهش مصرف برق شده بلکه صدای دستگاه را نیز تا حد زیادی کاهش می دهد. همچنین بهره گیری از این فناوری در یخچال ها سبب می شود تا مواد غذایی تازگی و مزه خود را حفظ کرده و سالم تر بمانند.
کمپرسور یا موتور یخچال چیست ؟
بی شک بسیاری از شما قطعه مشکی رنگ را که عموما در قسمت پشت و پایین یخچال جای می گیرد را دیده اید. این قطعه همان موتور یا کمپرسور نامیده می شود. این قطعه شامل مجموعه ای از پیستون ، میلنگ و سوپاپ ها می باشد و با اجرای برخی فرآیند ها چرخه سرمازایی یخچال را تکمیل می نماید. این قسمت در واقع گاز را متراکم یا فشرده کرده و تحت فشار آن را به گردش داخل لوله های کندانسور یا مدار وادار می سازد.
همانطور که خود بهتر می دانید از جمله قوانینی که در روند برودت یا سرما دهی وجود دارد ، این است که هرگاه گاز مایع به بخار تبدیل شود حرارت و دمای محیط را جذب می کند و هرگاه بخار به مایع توسط کمپرسور تبدیل شود حرارت به محیط پس می دهد. در حقیقت این قانون ، اصلی ترین قانون روند برودت و سرمادهی می باشد. و لیکن این گردش مواد خنک کننده توسط میلنگی که درون موتور یخچال یا همان کمپرسور تعبیه گردیده است ، با اجرای یک حرکت چرخشی مداوم اجرا می شود.
به این صورت که قطعه مذکور با انجام حرکت چرخشی خود موجب میشود که پیستون موجود در کمپرسور نقش یک تلمبه را ایفا کرده و سوپاپ ها را باز و بسته نماید. که در کل این فرآیند سبب به گردش در آمدن گاز درون لوله ها و سیلندر ها می گردد. لذا با توجه به این گفته ها می توانیم بگوییم که کمپرسور در واقع قلب سیستم ترکمی یخچال می باشد که وظیفه اصلی آن تبدیل بخار گاز به مایه و نیز فشرده کردن گاز و چرخش گاز داخل لوله های کندانسور و مدار گاز می باشد.
به طور کلی دو وظیفه اصلی برای کمپرسور لحاظ گردیده است ، که عبارتند از :
- تبدیل نمودن گاز به حالت مایع به واسطه فشرده و متراکم نمودن آن
- به جریان درآوردن گاز داخل سیکل سرمادهی
کمپرسور اینورتر دیجیتال
کمپرسورهای معمولی و پیستونی دارای یک سیم پیچ اصلی و یک سیم پیچ استارت یا کمکی می باشند. این نوع کمپرسورها معمولا با برق مستقیم و میزان وات یا آمپر بالا کار می کنند و این امر سبب می شود که دارای مصرف بسیار بالایی باشند. لیکن در کمپرسور اینورتر های دیجیتالی ، ما شاهد بهره گیری از سه سیم پیچ اصلی هستیم که دارای اندازه طول و قطر برابری هستند. در نتیجه هر سه سر سیم پیچ ها اهم برابر دارند. و نیروی محرکه و کارد آنها برحسب فرکانس می باشد.
لازم به اشاره است که کمپرسور های یاد شده سه فاز می باشند و برای راه اندازی آن ها حتما نیاز به برد الکترونیکی خواهد بود. همچنین این کمپرسور ها به میزان آمپر جریان پایین تری نسبت به کمپرسور های معمولی نیاز دارند که سبب می شود مصرف بسیار کمتری را در آن ها شاهد باشیم.
به عبارت ساده تر کمپرسور اینورتر دیجیتال در واقع یک نوع کمپرسور گاز است که در آن پیستون ها برای فشرده سازی و به حداقل رساندن تلفات انرژی ، در امتداد یک مسیر خطی حرکت می نمایند. دیگر مزیت این نوع حرکت ، کم صدا تر بودن کمپرسور های اینورتر نسبت به کمپرسور های معمولی می باشد.
تفاوت شیوه عملکرد کمپرسور اینورتر دیجیتال با کمپرسور معمولی
عمده کمپرسورهای معمولی تک سرعته هستند و بر اساس دمای داخل یخچال خاموش یا روشن می باشند. به عبارت دیگر تنظیمات آن ها در ترموکوبل می باشد. و اکثرا طوری طراحی شده اند که شرایط حداکثر بار را پشتیبانی کنند (برای دماهای بالا در تابستان). به عبارت دیگر این کمپرسورها حتی در زمستان که به سرمایش کمتری نیاز است ، طبق شرایط اوج یا پیک بار ، عملیات خود را اجرا می کنند.
این در حالی است که کمپرسور با تکنولوژی اینورتر بیشتر شبیه به یک شتاب دهنده ماشین عمل می نماید. یعنی هنگامی که سرعت بیشتری نیاز است ، به شتاب بیشتری نیاز دارید و هنگامی که به سرعت کمتری نیاز است، به شتاب کمتری نیاز دارید. در بیان دیگر در طول ماه های تابستان که نیاز به سرمایش بیشتری وجود دارد و بار خنک کنندگی بیشتر است ، کمپرسور با حداکثر ظرفیت خود کار می کند و بیشترین مصرف برق را دارد. اما در طول ماه های فصل زمستان که بار سرما کمتر است، کمپرسور با قدرت و مصرف برق کمتری کار می کند. حتی در ماه های تابستان که دمای هوا در شب کمتر از دمای هوای روز است، شب هنگام کمپرسور با سرعت کمتری کار می کند و به این ترتیب در مصرف برق صرفه جویی می کند.
علاوه بر این همانطور که در مطالب پیشین نیز بیان کرده بودیم ، شروع به کار نمودن کمپرسور خود کاری انرژی بر است و نیاز به ولتاژ بالایی دارد. لیکن کمپرسورهای اینورتر با توجه به این که بیشتر مواقع خاموش نمی شوند و تنها با افزایش و کاهش سرعت دمای محیط را تنظیم می نمایند که به آن پایداری دما می گویند. که نهایتا سبب می شود که این سری کمپرسورها در این رابطه نیز در مصرف انرژی صرف جویی قابل توجهی به عمل آورند.
مزیت های کمپرسور اینورتر
- پایداری دما و مصرف انرژی کمتر : این در شرایط گوناگونی صدق می کند که شامل افزایش ناگهانی غذا در یخچال فریزر در زمانی است که درب یخچال فریزر مدام باز می شود یا حتی وقتی که یخچال مدت زمان زیادی باز نمی شود. کمپرسور خطی اینورتر میزان مناسب از هوای سرد را حفظ می کند , بازده انرژی را افزایش و میزان صدا را کاهش می دهد. کمپرسور خطی اینورتر از درایو پیستون مستقیم به جای درایو رفت و برگشتی متدوال برخوردار است. نتیجه این تغییر اصطکاک داخلی کمتر نسبت به موتورهای قدیم است. نه تنها این طراحی متحولانه در موتور به یخچال فریزر امکان می دهد صدای کمتری ایجاد کند ، بلکه بازده ، دوام و قابلیت اعتماد را در این یخچال فریزر افزایش می دهد.
- صدای کمتر : عملکرد بهینه این کمپرسور سبب می شود تا صدای آن بسیار کم باشد به صورتی که صدای کمپرسورهای Digitalinverter حتی در سکوت شب هم به سختی شنیده می شود.
- عمر بیشتر : روشن و خاموش شدن های مکرر ، سبب وارد شدن شک به سیستم برق رسانی و خود کمپرسور می شود که علاوه بر بالا بردن مصرف انرژی ، از عمر مفید دستگاه می کاهد. لذا در این نوع کمپرسور ، ما با حذف خاموش و روشن شدن های پی در پی و تجهیز به سیستم کنترل سرعت ، شاهد دوام و عمر بیشتر دستگاه هستیم.
- عملکرد بهینه در نگهداری از مواد غذایی : این نوع کمپرسور ها با ثابت نگهداشتن دمای محیط سبب می شوند که یخچال مربوطه ، عملکرد بهتری در نگهداری از مواد غذایی و دیگر محتویات داشته باشد.
- هزینه کمتراگر چه قیمت یخچال هایی که با تکنولوژی اینورتر عرضه می شوند بیشتر است ، اما از آنجا که مقدار قابل توجهی در مصرف برق صرفه جویی می کنند ، از نظر اقتصادی بسیار به صرفه تر بوده و هزینه ی اضافی که برای خرید آن ها می پردازید ، پس از مدتی با توجه به صرفجویی های صورت گرفته در هزینه برق ، جبران می گردد و چه بسا حتی در این رابطه سود هم بکنید.
1 دیدگاه در “کمپرسور اینورتر در یخچال چه کاربردی دارد ؟”
اینکه فرمودید کمپرسور اینوتر دار در تابستان ها در طول روز که هوا گرمتر است نسبت به شب فعالیت بیشتری دارد جالب بود مگه ما یخچال رو تو تراس یا حیاط میذاریم که اینجوری میفرمایید دمای خونه معمولا ثابته چه تابستان چه زمستان… فعالیت کمپرسور در تابستان بیشتره چون بار بیشتری به داخل یخچال میره و بیشتر استفاده میشه. اینطور مینوشتید درکش بهتر بود. در کل ازتون تشکر میکنم بابت نشر مطالبتون. پیروز باشید